Circular economy & procurement experts

VNG over circulair inkopen stadhuis Wageningen

circulair inkopen 
PRP® e-procurement methode

oorspronkelijke artikel VNG.nl

Wageningen wijst de weg naar circulair inkopen

De gemeente Wageningen is de hoogst scorende gemeente in de Benchmark Circulair Inkopen, onlangs won de gemeente een prijs voor duurzaam inkopen. Ook internationaal wordt er met belangstelling gekeken hoe Wageningen dit oppakt.

Wethouder klimaat en duurzaamheid Lara de Brito: ‘We zetten met onze keuze om 100% circulair in te kopen een goede stap richting een duurzame en eerlijke toekomst’.

Grondstoffen én mensenrechten

De overheid heeft een grote inkoopmacht die de markt kan veranderen. 'De economie van de toekomst is een circulaire economie,' aldus De Brito. 'Als Wageningen hebben we gekozen om te pionieren en daarmee als overheid te investeren in innovatie en de nieuwe groene economie. We hebben naast grondstof en milieu ook de hoogste ambities als het gaat om mensenrechten, die combinatie is uniek.'

Verbouwd stadhuis

De wijze waarop de inrichting voor het verbouwde stadhuis circulair is ingekocht is een mooie illustratie. Daarvoor is aandachtig gekeken naar sociale én duurzame inkoopvoorwaarden. Daarbij gaat het om de selectie van grondstoffen, of ze kunnen worden hergebruikt, maar ook onder wat voor omstandigheden de winning en productie plaatsvindt.

 

 Nieuwe entree stadhuis - Cees Beumer Fotografie