Circular economy & procurement experts

circulair inkopen gemeente Amsterdam bouwkundige inrichting, vaste inrichting

PRP® circulair aanbesteden bouwkundige inrichting en vaste inrichting project: Jodenbreestraat

Bij deze aanbesteding wordt het 'circulair potentieel' ingezet als een van de gunningscriteria. Dit betekent dat de inschrijving met de kleinste afwijking van daadwerkelijk circulair voor dit criterium de meeste punten krijgt. Dit is mogelijk het eerste project ter wereld waar een feitelijke circulaire analyse (van een deel van de keten) als gunningscriterium is toegepast.

Het circulair potentieel wordt gemeten met de PRP® circular e-procurement tool, module:  ReNtry®.

Door het 'meten' van het circulaire potentieel wordt de circulariteit van een groter deel van de keten beoordeeld. Deze ReNtry® methode ingezet als gunningscriterium is nu nog nieuw, echter er zijn al weer 2 projecten (gemeente Oosterhout, trapliften en gemeente Wageningen, Snelfietspad) die dit voorbeeld volgen. 

Naar mate meer projecten, met meer diepgang, de circulaire analyse op basis van feiten meenemen als gunningscriteria, krijgt de transitie naar een daadwerkelijke circulaire economie een kans. Daarbij wordt greenwashing uiteindelijk volledig gestopt, zal strategisch inschrijven minder invloed hebben op de uitslag en zal de daadwerkelijke meest circulaire inschrijving winnen.