Circular economy & procurement experts

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht trainingstraject circulair inkopen

Trainingstraject circulair inkopen Drechtsteden | interactieve workshops circulaire economie en circulair inkopen bij gemeente Hendrik Ido Ambacht

In het eerste kwartaal van 2018 hebben de 8 Drechtsteden een reeks trainingen doorlopen op het gebied van circulaire economie en circulair inkopen. De 30 deelnemers hebben met interactieve workshops afgewisseld met kennissessies hard gewerkt aan de transitie van de lineaire economie naar de circulaire economie. De workshops zijn gestart met inzicht in wat de circulaire economie is en wat niet, en wat er nodig is om een begin te maken met de transitie. Daarna volgt de koppeling naar inkoop. Hoe kun je dmv andere eisen en criteria komen tot een ander, meer circulair, resultaat. Er is aandacht geweest hoe circulariteit te meten en te vergelijken. Wat daar voor nodig is. Hoe je dit kunt verifieeren en hoe je zorgt dat de echte winnaar wint.

 

Daarna is gekeken hoe je intern draagvlak genereert om daarmee circulair inkopen in te passen in het dagelijks werk. Met rollenspellen is de opgedane kennis gelijk in de praktijk toegepast. En er is inzicht gegeven in de verschillende niveau's van diepgang in relatie met de ambitie met de organisatie vs de mogelijkheden van de markt vs de beperkingen van de aanbestedingswet.

 

Middels interactieve workshops hebben de deelnemers inzicht gekregen hoe een grondstofketen er uitziet en dat er een verschil bestaat tussen lineair verlengen en de circulaire keten. Het geheel is afgesloten met enkele stellingen in de vorm van een quiz waar de deelnemers glansrijk voor geslaagd zijn. 

Het trainingstraject is geopend en gesloten door wethouder Jacqueline van Dongen, die de circulaire transitie een warm hart toedraagt.

Organisatie:
Naoual Loiazizi, gemeente Dordrecht en 
Inge van Diest, gemeente Zwijndrecht
Samenstelling trainingsreeks en ontwikkeling workshops, Rendemint BV
Trainer, René de Klerk