Circular economy & procurement experts

Marktontmoeting Circulair Inkopen Inrichting

 

Save the date 16 mei 2018 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marktontmoeting Circulair Inkopen van Inrichting*

VOOR (TOE) LEVERANCIERS EN PRODUCENTEN VAN: 

- KANTOORINRICHTING

- MAATWERKMEUBILAIR,

- VLOERAFWERKING EN BINNENWANDEN.

 

Op woensdag 16 mei 2018 organiseren Nationale Politie, Gemeenten Bronckhorst, Winterswijk, Oude IJsselstreek,  Dordrecht, Zwijndrecht, Servicecentrum Drechtsteden en gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Vlaardingen  gezamenlijk een Marktontmoeting Circulair Inkopen van losse en vaste inrichting en maatwerkmeubilair. Binnen deze gelegenheidssamenwerking staat de vraag centraal hoe we de transitie naar daadwerkelijk circulaire inrichting kunnen versnellen. 

Er zijn in de afgelopen jaren al meerdere circulair-ingestoken inkooptrajecten geweest in Nederland met mooie resultaten op het gebied van o.a. reuse, refurbish etc. én experimenten met circulaire verdienmodellen zoals betalen voor gebruik ipv bezit.

Nu staat de vraag centraal welke stappen we kunnen nemen om de gehele keten circulair te maken. Dus kijken naar producten, én naar alle materialen en grondstoffen die je niet kunt zien in het product maar die wel nodig zijn geweest om dat product te maken. Dus bijvoorbeeld naar kolen voor energie. Water voor allerlei processen. Vruchtbare grond voor het verbouwen van grondstoffen enz.

Ook gaan we kijken naar mensen. Wat zijn de werkomstandigheden? Is er sprake van kinderarbeid of mensenhandel? Hoe wordt een gebied achtergelaten na het winnen van grondstoffen? We noemen dat social fairness.

Natuurlijk blijven we kijken naar de gebruiksfase en hoe we met alle vormen van hergebruik de gebruiksduur maximaal kunnen verlengen. Maar als verlengen niet meer mogelijk is, dan willen we alle grondstoffen terug hebben uit die producten om daar weer andere producten van te maken. Of dezelfde producten! Dus zonder verlies van kwaliteit.

De gehele keten! Grondstoffen! Mensenrechten! Is dat niet moeilijk? Ja, vaak wel. Moeten we er dan wel zoveel aandacht aan besteden bij inkoop? Jazeker! Want een circulaire economie begint niet bij ‘gebruik’ en stopt niet bij ‘hergebruik’. 


Het programma in vogelvlucht:

In de marktontmoeting gaan we kijken wat er nodig is voor daadwerkelijk circulair én hoe we dat samen mogelijk kunnen maken. We gaan onze ambitie delen en kennis uitwisselen in de vorm van workshops. Dus handen uit de mouwen! Als laatste kijken we samen hoe we de resultaten optimaal zouden kunnen verwerken in het inkoopproces.

 

Locatie en detailinvulling van het programma volgen binnenkort. 

Het programma zal tussen 12:00 en 18:00 uur plaatsvinden.

De locatie is vrijwel zeker de Politie Academie te Apeldoorn, dit wordt zsm bevestigd.

 

*De indirecte aanleiding voor deze marktontmoeting is een aantal concrete inkooptrajecten • De Nationale Politie is in voorbereiding voor de organisatie-brede aanbesteding van meubilair in 2019 • Gemeente Bronckhorst start dit jaar met een aanbesteding voor bureaustoelen • Gemeente Winterswijk start dit jaar met aanbestedingen voor inrichting • Gemeente Zwijndrecht en Hardinxveld - Giessendam starten elk in 2019 met een aanbesteding van bureaustoelen • Oude IJsselstreek start een aanbesteding voor inrichting • Gemeente Vlaardingen start in 2019 een aanbesteding meubilair.